Una visión de la China maoísta

Print Friendly, PDF & Email

No podéis imaginaros la alegría que me llevé con la primera colaboración para Literatura. Veía que nuestros lectores o, mejor dicho, nuestro grupo de apoyo, pues eso habéis sido durante todo este tiempo, enviaban profusamente a otras secciones y me sentía abandonada. Por eso, cuando Marta me envió su comentario, le prometí que leería el libro rápidamente, y eso es lo que he hecho.

Sin más preámbulos, ahí tenéis la estupenda colaboración.

BALZAC I LA PETITA MODISTA XINESA. POR MARTA BATALLA.

Us volia fer un suggeriment d’un llibre.

«Balzac i la petita modista xinesa» o «Balzac y la joven costurera china». Jo el vaig llegir en català, però crec que les darreres edicions només està en castellà.

Ambientada als anys 70, en la Revolució Cultural de la Xina. Dos nois de ciutat «intel·lectuals», són enviats a una muntanya perduda, per ser reeducats pels camperols pobres, com un càstig implantat per Mao.

Amb l’aparició d’una maleta clandestina plena de llibres descobriran la literatura occidental (Balzac, Dumas i d’altres) i podran conquerir a una petita modista.

Dai Sijie és l’autor del llibre, va ser la seva primera novel·la i segons sembla, és autobiogràfica.

Com diu el seu nom és xinès, però viu a França i la novel·la està escrita l’any 2000 i en francès originalment. Va rebre alguns premis.

Era fill de pares metges, «burgesos reaccionaris» que són tancats a la presó durant la Revolució Cultural de Mao i ell va ser enviat a reeducar-se a un poble de la província de Sichuan.

Quan mort Mao (1976) entra a la Universitat de Pequín per estudiar Història de l’Art i Cinema. Rep una beca per anar a l’estranger, i escull França com a destinació (1984), actualment encara hi viu.

El 2002 dirigeix la pel·lícula amb el mateix nom.

És una novel·la curta, senzilla però entranyable. No parla de la revolució cultural, però sí que ens fa entreveure els càstigs i l’educació dura que rebien aquests joves estudiants, que s’els volia reeducar obligant-los a renunciar a la lectura, la música i a altres valors que podien semblar d’un caire més intel·lectual.

El tema de la jove modista ja el descobrireu vosaltres!

Espero que us agradi!!

Marta Batalla

¿Veis lo que os decía? Un comentario que te hace desear leer de forma inmediata un libro que por otra parte es breve y de lectura ágil. Poco voy a añadir, que me ha hecho conocer una época de la historia de China de la que tenía poca información y de la que la novela aporta mucha, aunque, como dice Marta, más sugiriendo que explicitando. Por otra parte, hay un divertido guiño a los dentistas que no os podéis perder.

He pensado, como digno colofón a esta entrada, añadir la película por si alguno de vosotros quisiera disfrutar aún más de “Balzac y la joven costurera china”. Haced click en la imagen de la película para verla.

costurera
Maite
Últimas entradas de Maite (ver todo)

Maite

Soy médico forense y una loca de la novela negra con poca truculencia en las muertes y mucha complejidad psicológica. De todas formas leo de todo y me encantan también las películas de cualquier género y los cantautores.

11 comentarios en «Una visión de la China maoísta»

  • el sábado, 26 de diciembre de 2020 a las 12:00 pm
    Enlace permanente

    Marta, em fa molta alegria el teu comentari. Ja et consideràvem part del nostre grup, però ara també ets col·laboradora de la puaweb i espero que no tardis en repetir-ho (quan vulguis també a la secció MARH) i que ens aportis mes de la teva sensibilitat. Aquest es un llibre que tinc a la llista de lectures des de fa molt temps, però avui ha pujat esglaons. Moltes gracies i una abraçada.

    Respuesta
    • el miércoles, 30 de diciembre de 2020 a las 1:22 pm
      Enlace permanente

      Gràcies, Cinta per les teves amables paraules. Pensaré en algun altre llibre, a veure si puc fer-ho ben aviat. La secció MARH és un repte! Ja he vist que hi ha un alt nivell cultural.
      Ja parlarem del llibre quan el llegeixis. Una forta abraçada

      Respuesta
  • el sábado, 26 de diciembre de 2020 a las 6:38 pm
    Enlace permanente

    Tenía alguna referencia en relación a esta novela, así que ahora definitivamente me la apunto para leerla. En cuanto a la película, que es de 2002, he echado un vistazo en la red y he visto que tiene buenas críticas y buenas puntuaciones en las páginas especializadas, así que también a consumir cine.
    Gracias a las dos, a Marta por colaborar con nuestra Puaweb y a Maite por traerla y por las palabras de presentación y despedida, ahh ! y también por dejarnos la peli…
    Un abrazo

    Respuesta
    • el miércoles, 30 de diciembre de 2020 a las 1:26 pm
      Enlace permanente

      Gabi, he vist la pel·lícula aquests dies de Nadal i realment m’ha sorprès perquè és tal qual m’imaginava llegint el llibre. Tot i això, jo primer llegiria el llibre i després la peli. Una abraçada

      Respuesta
  • el domingo, 27 de diciembre de 2020 a las 8:14 am
    Enlace permanente

    Maite, otra novela a añadir a mi lectura. Me gustan estas las novelas que incluyen historias autobiograficas y creo que esta será genial. Sin ti la Púa lectora no sería igual o sea que aunque no hagamos comentarios no te desanimes, pues puedo asegurar que te leemos. Besos
    Lourdes

    Respuesta
  • el domingo, 27 de diciembre de 2020 a las 7:50 pm
    Enlace permanente

    Gràcies Marta i gràcies Maite per l’oportunitat que ens presenteu,
    He vist la caràtula de la novel·la un grapat de vegades i probablement per la meva curta “tirada” a la literatura d’autors orientals, sempre em vaig abstenir de fer el gest d’adquirir-la.
    Ves per on, la buscaré i l’afegiré a la llista de pendents.
    Moltes gràcies

    Respuesta
    • el miércoles, 30 de diciembre de 2020 a las 1:37 pm
      Enlace permanente

      A mi també em passa Manel, que no tinc “tirada” amb autors orientals, però quan els llegeixo m’agraden i també m’ha passat amb algunes pel·lícules. Cal endinsar-nos en aquest món Oriental!
      Una abraçada

      Respuesta
  • el domingo, 27 de diciembre de 2020 a las 9:17 pm
    Enlace permanente

    Molt benvinguda Marta! Gràcies per ser-hi.
    La teva proposta és molt maca. Jo vaig veure la pel·lícula fa temps i en va agradar, el llibre no l´he llegit.
    Com tots, m’estimo més llegir abans de veure i deixar volar la imaginació. Cadascú la seva. No?
    Però si tu m’ho recomanes llegiré el llibre malgrat haver vist la pel·lícula. El tema que tracta i la manera com ho fa són realment interessantíssims.

    Respuesta
    • el miércoles, 30 de diciembre de 2020 a las 1:52 pm
      Enlace permanente

      Moltes gràcies, Pere per les teves paraules.
      A mi també m’agrada llegir el llibre abans de veure la pel·lícula, però no sé si és perquè Dai Sijie és l’autor i director de la pel·lícula, que realment descriu perfectament el que llegeixes i veus.
      Fins aviat! Una abraçada

      Respuesta
  • el domingo, 31 de enero de 2021 a las 8:35 pm
    Enlace permanente

    Gracias Marta, como le ha pasado a Maite al leer tu comentario, me han entrado unas ganas enormes de leerlo.

    Respuesta
  • el sábado, 27 de febrero de 2021 a las 6:28 pm
    Enlace permanente

    Amb una mica de retard us llegeixo…Marta i Maite..
    He visto la película y me ha gustado mucho. En mi caso, ver la película antes de leer el libro me ayuda a no perder el hilo (leo lenta y tardo días)… Ya me pasó con “Memorias de una gheisa”. Ahora tengo intención de leer el libro (que encargaré ya).
    Muchas gracias a las dos por hacerme pasar tan buenos ratos…!!
    Besos y abrazos
    Cristina

    Respuesta

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *