New Zealand: Hobbits & Middle Earth

Print Friendly, PDF & Email

“En un forat a terra vivia un hobbit. No era un forat humit, brut, repugnant, amb restes de cucs i olor de fang; ni tampoc un forat sec, nu i arenós sense res en què asseure’s o que menjar: era un forat hobbit, i això significa comoditat”.

El nom que els hobbits es dónen a si mateixos en Oestron, la Llengua Comuna de la “Tierra Media”, és kuduk, una contracció de la forma més antiga kud-dukan, que significa «habitants de forats»

01

New Zealand, en maorí Aotearoa, significa “terra del gran núvol blanc”.

És un país d’Oceania localitzat en el sud-oest de l’oceà Pacífic, format per dues grans illes, l’Illa Nord i l’Illa Sud, totes dues marcades pel seu passat volcànic i glacial. Al costat d’elles trobem altres illes menors, destacant l’Illa Stewart i les Illes Chatham.

L’Illa Nord és la més poblada, constituint el nucli de les activitats comercials i de negocis, mentre que l’Illa Sud és més rica en majestuosos paisatges i parcs naturals.

La ciutat principal és Auckland i la capital és Wellington, totes dues a l’Illa Nord. No hem d´oblidar un altre lloc molt important, Queenstown a l´Illa Sud.

02
Sky Tower. Auckland

És un país lliberal en tot el sentit de la paraula, tant des de el punt de vista social i cultural, fins a l’economia i els drets humans. Per això resulta ser un dels millors països del món per a viure-hi avui dia.

En un magnífic viatge a aquesta part del món podem gaudir d´indrets com ara aquests: Auckland, Rotorua, Wai o Tapu, Lago Taupo, Hobbiton, Tongariro National Park, Wellington, Abel Tasman National Park, Lago Wanaka, Queenstown, Milford Sound, entre altres.

03
Tongariro National Park. Volcà nevat. “Montaña del destino”
04
Glenorchy. Llac Wakatipu

Viatjant a New Zealand és obligatori passar per Hobbiton, ubicat al poble de Matamata a l´Illa Nord, i així poder visitar el lloc on es van rodar les escenes dels hobbits en les pel·lícules del director kiwi Peter Jackson. Un dels indrets més turístics i estimats a New Zealand.

Un lloc màgic, fascinant, mitològic, imaginatiu i al mateix temps realista que et transporta a un món de conte i ficció que fa possible pensar que en algun moment un hobbit apareixerà obrint casa seva en algunes de les variades i acolorides portes que acompanyen el paisatge. La seva realitat i fantasia no defrauda, tot al contrari, és estimulant i et fa sentir el desig i a la vegada l´il.lusió de poder ensopegar-te amb Bilbo o Frodo, dos dels més importants i coneguts personatges del món hobbit.

05
Hobbiton
06

A l´any 1998 la Granja Alexander, a 161 quilòmetres d’Auckland, va ser l´elegida per convertir-se en la “Tierra Media” de les noveles de J.R.R. Tolkien: El Senyor dels Anells i El Hobbit.

Una finca amb un paisatge de 500 hectàres de pujols suaus i verds, en les quals pasturen diàriament uns milers d´ovelles i uns centenars de vaques.

L’equip de Peter Jackson i els actors van estar 3 mesos gravant les escenes exteriors del llogaret hobbit.

L’única manera de visitar Hobbiton és amb un dels tours guiats que organitza l´empresa Hobbiton Movie Set Tours.

Imprescindible o recomanable, prèviament, haver llegit la novel·la o haver gaudit del film per poder submergir-te en allò que representa iniciar i fruir d´aquest fantasiós tour de pel·lícula, imaginant a Gandalf, Frodo, Bilbo i les seves corregudes per la Comarca

En total hi ha 44 forats de hobbit únics i és fàcil pensar que són reals. No obstant això, són només un decorat, estant buit per dins. Les escenes dels interiors es van rodar en un estudi a Wellington.

07
08

Aquests forats hobbit de portes i finestres rodones, variats colors i diferents formes, bústies perfectes, roba estesa, horts curulls d´hortalisses, carabasses exuberants, jardineres amb flors, gerres de mel, són uns estímuls tant  excitants pel viatger que desperten tota la fantasia del nen que tota la vida ens acompanya i que no podem oblidar, sinó que l´hem de saber aflorar.  

Un dels moments més culminants del tour per la Granja Alexander és l’esplanada amb el gran arbre on Bilbo va celebrar la seva festa d’aniversari, amb la carpa i totes les decoracions. És com si en  Bilbo Bolsón anés a aparèixer o desaparèixer com al film, d’un moment a un altre.

Els hobbits són una raça fictícia d’éssers antropomorfs que pertanyen al llegendari de l’escriptor britànic J. R. R. Tolkien. La seva història es narra principalment en la novel·la d´El Senyor dels Anells, especialment en el pròleg, que està dedicat a ells i a la terra on vivien, la Comarca.

Es caracteritzen per la seva baixa alçada, l’abundant vellositat que els creix en l’empenya dels peus, les orelles una mica punxegudes i una figura normalment grassoneta amb la cara rodona i panxa, a causa de la seva afició al menjar, la beguda i una vida més aviat sedentària.

Els agrada especialment la cervesa i fumar en pipa, un art que, segons el llegendari  de Tolkien, ells mateixos van crear i van transmetre més tard als homes de la “Tierra Media

Abans d’arribar a la Comarca a mitjans de la Tercera Edat del Sol, els hobbits vivien a les valls del riu Anduin i es dividien en tres branques: Albos, Forts i Pelosos. Enamorats de la seva nova terra, van donar cada vegada menys importància als assumptes de l’exterior i van viure en pau fins que durant la Guerra de l’Anell el mag Saruman va envair la Comarca.

Els hobbits es caracteritzen per la seva naturalesa amigable i pacífica,  detestant les guerres.

Els dos hobbits més destacats possiblement són Bilbo Bolsón, portador de l’Anell i protagonista del hobbit, i Frodo Bolsón, nebot de Bilbo a qui li deixa l´Anell en herència, protagonista del Senyor dels Anells, i que acaba sent l’encarregat de la seva destrucció després de la celebració del Concili de Elrond.

Bilbo Bolsón rondava ja els cinquanta anys quan un matí, després de desdejunar, el mag Gandalf es va presentar davant d’ell per a dir-li: “Busco a algú amb qui compartir una aventura que estic planejant, i és difícil donar amb ell”.

Així va ser com Bilbo va deixar enrere la seva afable vida i van començar les seves aventures per la “Tierra Media”.

J. R. R. Tolkien va escriure “El hobbit” com una novel·la juvenil, especialment dirigida als seus fills petits, a fi d’entretenir-los. Es tracta d’un conte meravellosament contat i, encara que estigués pensat en origen per a un lector infantil, l’enorme desplegament de fantasia que Tolkien malbarata en ella, les elaborades descripcions i l’acció trepidant que poblen les seves pàgines ho fan perfectament apte per a un lector de qualsevol edat, entrant en la categoria dels llibres que posseeixen una doble lectura segons ho llegeixi un nen o un adult.

Un conte fantasiós ambientat en un món fictici.

Un viatge que ens va transportar junts al món de la fantasia.

09

En maorí: “Kia hari te haerenga ki Aotearoa”.

Pere Sánchez
Últimas entradas de Pere Sánchez (ver todo)

Pere Sánchez

Pere Sánchez. Metge. Apassionat dels viatges, el trekking, la lectura i la música. Gaudint de la vida amb família i amics. "Quan surts per fer el viatge cap a Ítaca, has de pregar que el camí sigui llarg, ple d'aventures, ple de coneixences. Has d'arribar-hi, és el teu destí.."

Un comentario en «New Zealand: Hobbits & Middle Earth»

  • el lunes, 9 de mayo de 2022 a las 8:59 am
    Enlace permanente

    Cuantos recuerdos de New Zealand después de leer tu artículo, Pere !
    La verdad es que no visité Hobbiton, pero la estela del Señor de los Anillos y de la Trilogía del Hobbit, está presente por toda Nueva Zelanda.
    Recuerdo que en la pequeña ciudad de Nelson, desde donde se visita el PN de Abel Tasman, tienen expuesto el anillo que se diseñó en una joyería de la ciudad. También recuerdo la famosa “Montaña del Destino”, que se puede ver mientras haces trekking por el PN Tongariro y curiosamente recuerdo que mi estancia en Wellington, en diciembre de 2012, coincidió con la “prémiere mundial” del estreno de “El Hobbit: un viaje inesperado”, la primera película de la Trilogía del Hobbit, también dirigida y producida por Peter Jackson.
    Me ha gustado tu entrada porque como muy bien explicas, más allá de las bellezas naturales de New Zealand y de la extraordinaria calidad humana de sus habitantes, el “mundo Hobbit” tiene en ese País una importancia inimaginable. Sus habitantes lo viven como algo propio, de lo que están muy orgullosos y tú con tu artículo les haces un merecido homenaje.
    Te mando un fuerte abrazo.

    Respuesta

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *