“El AFRICANO DE GROENLANDIA”.
Una llarga, intensa i fascinant odissea des de “la costa dels esclaus” (Togo) fins al silenci del gel de Groenlàndia i les seves aurores boreals.
A l’Àfrica Occidental, un adolescent llegeix un llibre sobre Groenlàndia: “Les Esquimaux du Groenland a l’Alaska”, de Robert Gessain.
Un país sense arbres, sense serps, terra de neus perpètues, nits polars, mar gelat…el desert Àrtic. El descobriment del llibre i la seva lectura, canviarà per a sempre la seva existència.
Un viatge de vuit anys a través de dos continents, Àfrica i Europa, ple d’aventures, per poder arribar a Groenlàndia i descobrir la seva cultura inuit.
Tété-Michel Kpomassie (Togo,1941), autor de l’obra, només va assistir a l’escola durant sis anys; la resta de formació va ser adquirida viatjant pel món.
El 1981 va rebre el premi “Littéraire Francophone” per aquest llibre. Actualment viu a França, prop de París, però continua visitant regularment Groenlàndia i el seu país natal Togo.
Un llibre que aborda amb la seva narrativa la fortalesa humana en un dificultós i apassionant viatge, per arribar a ser testimoni d’un fascinant contrast entre dues cultures tribals, la seva africana i la inuit, transmitent a la vegada el plaer del fet de viatjar, del fet de conèixer i els seus descobriments.
Un atractiu relat que ens mostra els inesperats vincles humans entre diferents pobles, i que ens fa reflexionar sobre la qüestió intercultural.
“Em preocupava quina seria la seva primera reacció en veure’m baixar del vaixell… un negre! No havien vist mai un home de la meva raça”.
Ambientat als anys 60, encara era més sorprenent per aquest poble escoltar el relat de vuit anys de viatge fent tota mena de treballs per sobreviure, i poder arribar a la seva desconeguda i somiada terra, des d´un país tan llunyà i diferent com era Togo.
Es va integrar totalment entre la població inuit, i viatjant a través de la mateixa terra tenint com a destí el nord de Groenlàndia, va anar a la recerca de la cultura inuit més autèntica.
Convivint amb la població inuit i vivint com ells, es va fer coneixedor de tot allò que envolta la verdadera vida a l’Àrtic.
El llibre és autobiogràfic, havent estat traduït a diversos idiomes.
Llegir aquest llibre de Tété-Michel Kpomassie és molt estimulant, perquè desperta somnis o il.lusions interiors per a recórrer aventures a través del món, sent al mateix temps una mirada amplia respecte a la universalitat intercultural.
“…Ara es fa de nit a les tres de la tarda! Durant llargs mesos ja no veurem la resplendor del sol…”
“…Si hagués arribat directament d’Àfrica al nord de Groenlàndia en aquest moment, crec que aquesta absència total de sol durant mesos m’hauria tornat boig…”
A la ciutat de Nova York, el setembre de 2009, la Fundació Elizabeth per a les Arts i Flux Factory van organitzar una exposició anomenada Àrtic Book Club centrada en el llibre, amb el mateix Kpomassie com a convidat d’honor.
Nosaltres, viatjats per diferents parts del món, així com per diversos països d´Àfrica i també Groenlandia, ens hem sentit a prop de la narració, costums i sentiments relatats per Tété-Michel Kpomassie.
Si sentiu curiositat per la màgia de tot el que és nou i a la vegada estrany, i voleu ampliar la vostra mirada del món, “ L’ Africain du Groenland”, us espera.

Gaudiu de la lectura!!
- Parc Natural “Cañón del río Lobos”. - sábado, 20 de mayo de 2023
- Aitona: dolça postal primaveral - sábado, 25 de marzo de 2023
- Viatge a la Festa del Cavall. “Jaleos” vi tradició. - sábado, 11 de marzo de 2023
Pere, el teu suggestiu i, com sempre, poètic comentari, fa molt interessant la proposta d’acompanyar a l’autor en el seu llarg viatge. Sense grans desitjos no haguéssim avançat i sempre m’admira la capacitat d’algunes persones per complir els seus somnis a qualsevol preu. Ja tinc el llibre anotat per properes lectures.
Gràcies per la recomanació. Una abraçada.
Suggerent la proposta, Pere.
La veritat és que només imaginant la situació: un negre, negre, trobant-se de morros (mai millor dit) amb la gent i la cultura inuït, és per sucar pa.
Només llegeixo literatura de viatges quan em predisposo a fer-ne algun, però aquest contrast que es planteja en el teu article és per pensar-s’ho.
Moltes gràcies Pere. Ah! Un encert la visió de la teva secció des d’una simple proposta literaria. Si senyor!
Abraçades
Buena propuesta, Pere. Yo ya he leído este libro…., porque me lo regalaste a tú.., jeje.
Es una lectura interesante. Ver cómo conecta él con una cultura tan diferente y ver cómo los habitantes de Groenlandia, llenos de curiosidad, le acogen y le aceptan.
Muy acertada tu entrada y el estreno en la sección de “literatura de viajes”
Un abrazo
Pere, et diré que em vaig fer amb el llibre fa ja bastant més d’un any, la primera vegada que tu me’l vas recomanar. La història personal i el viatge de Kpomassie em semblen d’allò més atractiu.
Però el cert és que, perquè va coincidir amb el meu trasllat de pis, encara no l’he llegit.
Ara, després d’aquesta magnífica presentació teva, l’he rescatat de la llibreria i el tinc altre cop dels primers en la llista de lectures pendents.
En quan caigui m’agradarà comentar-lo amb tu. Serà un plaer.
Una abraçada.
Una proposta molt interessant Pere, caldrà afegir a la llarga llista que tinc pendent per llegir “El africano de Groenlandia”.Fa relativament poc temps vaig llegir “La biblioteca de hielo” de Nancy Campbell, un assaig sobre l’estudi del gel lligat al canvi climàtic, combinat en les tradicions orals i escrites que s’han fet al seu voltant. L’autora també fa un passeig per diferents indrets del món des d’ Upernavik (Groenlandia), Xile o Islàndia.Us el recomano.
Una abraçada!