2021 ANY GASTRONÒMIC

Print Friendly, PDF & Email

Què podem esperar d’aquest any que comença gastronòmicament parlant? No és massa difícil d’endevinar que alguns canvis que l’Annus Horribilis 2020 ens va portar a la cuina i al que mengem, es quedaran per sempre. Anem a repassar-los.

RESTAURANTS

brett jordan phUtWl8RyFE unsplash

Són els que han patit fort el confinament. Hem vist com alguns començaven a reciclar-se iniciant una cuina per endur-se’n tímidament. Alguns que ja ho feien, com A Pluma, han consolidat el seu negoci. Altres com Alkostat, Topik, Bardeni han fet intents més o menys reeixits d’elaborar plats per consumir a casa. Aquest 2021 continuarà la tendència i molts restaurants incorporaran l’oferta take away .De totes maneres aquesta és una cuina especial. No tot s’hi val. Hi ha plats que són molt fràgils i necessiten anar de la cuina al plat en poc temps. Els restaurants que vulguin explotar aquesta via de negoci hauran d’anar adaptant la seva carta.
David Muñoz el triestrellat madrileny ja va organitzar a Madrid el seu take away. Aquesta vegada ha anat més enllà i ha muntat a Barcelona junt amb una coneguda plataforma de distribució, el seu catering a domicili. El Celler de Can Roca amb força retard també ho ha acabat fent. Creiem, doncs, que portar l’alta cuina a casa serà una tendència aquest 2021.

XARXES

sara kurfess YddMIRck34I unsplash

La població que utilitza les xarxes de forma habitual cada vegada és més gran i té més poder adquisitiu. Com altres sectors, la restauració està utilitzant les xarxes socials no només per fer-se més visible i publicitar-se, sinó també per centralitzar les reserves, pel take away. Al xef i restaurador la interacció mitjançant les xarxes és útil per conèixer l’opinió i les tendències de la seva clientela d’una manera més directa i personalitzada. Encara que hem vist com alguns usuaris utilitzaven el Google per abocar comentaris destructius (haters) crec que cada vegada més es tindrà en compte aquest canal. Instagram i Twitter són ara per ara les plataformes més importants per publicitar-se. Google maps, Tripadvisor són eines que utilitza l’usuari per trobar locals i funcionen molt bé. L’App més utilitzada en aquests moments per reservar és El Tenedor que té ofertes de descomptes molt interessants i que cal estar alerta perquè alguns restaurants de primera fila ocasionalment pengen les seves ofertes.

ALIMENTACIÓ

dan gold 4 jhDO54BYg unsplash

En els darrers anys hi ha hagut una forta tendència a acollir a la cuina occidental plats exòtics sobretot asiàtics. Actualment el kimchi, el gingebre, la llet de coco, l’alga kombu i el té macha ja els podem trobar als prestatges d’alguns supermercats. Aquesta tendència que venia d’anys enrere, està sent substituïda per l’alimentació i els productes saludables i un augment del consum de verdures, llegums i cereals: torna la carabassa i la remolatxa i han arribat la col kale, l’avena i la quinoa. El més important és que s’està produint una forta disminució del consum de carn sobretot de vedella i que el consumidor, sobretot jove, comença a comprar prioritzant els aliments saludables. Per aquest motiu les multinacionals de l’alimentació etiqueten nous productes amb informació sobre suposades propietats saludables o ecològiques a vegades amb poc fonament.

AGRICULTURA RESPONSABLE

Arrels

Tot comença a la terra. La creixent consciència mediambiental estimulada per l’amenaça del canvi climàtic ha fet que molts pagesos i ramaders estiguin treballant amb criteris més ecològics i ofereixin els seus productes, fruit de la seva cura en conrear-los, perquè tinguin unes propietats òptimes des del punt de vista organolèptic i per a la salut.

En aquest sentit vull fer esment una iniciativa recent que té a veure amb això i es diu ARRELS.

ARRELS és un magazín que vol divulgar la feina d’aquests productors i ramaders. Per això utilitzen una revista en paper, una ràdio i una web, i altres mitjans digitals. Tal com indiquen a la seva web:

“Arrels és una plataforma de divulgació d’informació i coneixements d’un estil de vida basat en els valors de la natura i el món rural per a totes les persones que el senten com a propi, i també un espai que posa en contacte directe els consumidors amb els pagesos productors d’aliments de proximitat del nostre país.”

Actualment ARRELS ja és una comunitat formada per més de 250 productors i 3000 fundadors. El que desitgi es pot adherir a aquesta iniciativa mitjançant una inscripció. Té el valor de recolzar uns valors i una cultura de la mateixa manera que ho fa Slow Food, un moviment fundat i impulsat per Carlo Petrini a Itàlia i que s’ha estès per tot el món.

AGENDA

debby hudson TqKFiMR9O6s unsplash

M’agradaria poder enumerar en aquest for la llista de celebracions gastronòmiques d’aquest any, però em temo que almenys en el primer trimestre ho tindrem difícil. Es dóna la circumstància, a diferència d’altres disciplines, que la gastronòmica te a veure amb el gust i l’olfacte i si les trobades no són presencials hi ha una part important que es perd. Us he seleccionat algunes:

Gener
Cap cita

Febrer
Barcelona Wine Week
Feria de la trufa de Soria (Abéjar, Soria)
Saló dels Vins Naturals (Barcelona)
Fira de l’Oli de les Terres de l’Ebre (Tortosa)

Març
Passeig Gourmet (Barcelona, Passeig de Gràcia)
Fira del trimfo i de la Tòfona (Solsona)
Abril
Barcelona Beer Festival (L’hospitalet de Llobregat)

Maig
Alimentaria (Barcelona)
Madrid Fusión

Juny
Salón Gourmets (IFEMA, Madrid)
Meat Carnival (València)

Juliol
Fiesta del Albariño (Cambados)


Agost
Cap cita rellevant


Setembre
Culinary Cinema (San Sebastián)
Tast a la Rambla (Barcelona)
Fira de la figa d’Alguaire
Mostra de Vins i Caves de Catalunya (Barcelona)


Octubre
San Sebastián Gastronómica
Independent Barcelona Cofee Festival


Novembre
Mediterránea Gastronómica (Barcelona)
Fòrum Gastronómic (Barcelona)
Presentació de la Guía Michelin (pendent de confirmar ubicació)
Concurso Nacional de Pinchos y Tapas y Campeonato Mundial de Tapas (Valladolid)


Desembre
Fira de la Tòfona (Vilanova de Prades)
Fira Avícola de la Raça (Prat de Llobregat)Esperem que una bona part d’aquests esdeveniments es puguin celebrar.

Bona sort i bona cuina!

Lluís
Últimas entradas de Lluís (ver todo)

Lluís

Metge del Treball i aspirant a gastrònom. Acostumo a complicar-me la vida cuinant, des que als 6 anys vaig fer la meva primera truita a la francesa. Només hi ha una cosa que m'agrada mes que la cuina: la Medicina.

7 comentarios en «2021 ANY GASTRONÒMIC»

 • el sábado, 23 de enero de 2021 a las 1:00 pm
  Enlace permanente

  Quin passeig més interessant, Lluís. Has repassat els fenòmens més actuals al voltant de la gastronomia amb una concisió i encert per aplaudir.
  Per cert, si slguna cosa bona ha dut aquesta pandèmia, ha estat el gran salt en qualitat i oferta del món take away. Coincideixo amb tu en els seus límits, però no hi ha dubte que ha estat un gran salt endavant i l’oportunitst d’acostar a la teva taula, elaboracions de gran nivell.
  Moltes gràcies, Lluís.

  Respuesta
 • el sábado, 23 de enero de 2021 a las 5:20 pm
  Enlace permanente

  Yo también te doy las gracias Lluis. Tenía muchas ganas de leer una reseña como la tuya, con esa multivisión de la gastronomía en el marco de la pandemia. Tomo buena nota de la agenda y espero que pueda realizarse la mayoría de los eventos porque, como muy bien dices, la influencia del gusto y el olfato en este mundo hace muy necesaria la vuelta a la presencialidad.

  Respuesta
 • el sábado, 23 de enero de 2021 a las 8:19 pm
  Enlace permanente

  Enhorabona Lluis! Has fet un repàs impressionant de les tendències gastronòmiques, concret i exhaustiu al mateix temps. Tant de bo si poguéssim anar trobant-nos per aquestes fires! El Pepe tindria material de primera.

  Respuesta
 • el sábado, 23 de enero de 2021 a las 8:59 pm
  Enlace permanente

  Gracias Lluís aunque la comida a domicilio todavía no se desplaza a los bosques del Montnegre. Si algún día vuelvo a la civilización lo tomo como opción. El secreto que no cuenta es que en Arrels tiene una magnífica colaboración su hija Anna, aunque si sois capaces de aguantar unas pocas semanas la tendreís en esta vanguardista y espabilada web

  Respuesta
 • el domingo, 24 de enero de 2021 a las 4:56 pm
  Enlace permanente

  Lluis, me ha gustado mucho el hecho de que las tecnologías y las redes sociales hayan entrado de lleno en este mundo de olores y sabores. Estoy convencido de que llegará el día en el que habrá aplicaciones olfativas donde podrás sentir los platos antes de encargarlos… tiempo al tiempo.
  Lastima que no haya casi nada por las tierras Tarragoninas, aunque tenemos la movilidad muy limitada siempre es de agradecer algún evento más cercano.

  Respuesta
 • el domingo, 24 de enero de 2021 a las 6:36 pm
  Enlace permanente

  Gràcies i enhorabona Lluís! El repàs que has fet del món de la gastronomia en aquests moments tan difícils i de canvi forçós ha estat malgrat tot, un enfoc molt positiu i lúdic.
  Les xarxes i el take away, les noves tendències dietètiques i les seves trampes… completíssim i molt amè!
  Obrim les finestres de bat a bat (les del Manel) al camp més proper i a la seva riquesa, als seus colors, olors i gustos plens de vida!
  Curiosament a la meva última estada a Barcelona vaig estar fullejant al quiosc la revista Arrels i em va semblar molt interessant i molt ben feta.
  Apetitosa entrada Lluís! Mmmmm. Gràcies.

  Respuesta
 • el martes, 26 de enero de 2021 a las 3:50 pm
  Enlace permanente

  Lluís, les circumstàncies ens porten nous aires en tot lo que envolta a la hosteleria i la gastronomia.
  No obstant això, espero continuar gaudint dels plats de casa nostra i la dels amics, si s’es cau.
  El tema take away, l’estimo poc. Si vull probar la seva oferta, prefereixo anar al seu entorn i gaudir-lo.
  En quan a aquests nous moviments que comentes, s’hauran de seguir d’aprop, no sigui que “com l’Esglesia, tingui pecats amagats”.
  Una abraçada.

  Respuesta

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *