Viatge a la Festa del Cavall. “Jaleos” vi  tradició.

Print Friendly, PDF & Email

Festes tan populars com la Fira del Cavall de Jerez de la Frontera, les Carreres de Cavalls a la Platja de Sanlúcar de Barrameda, els Cavalls del Vi de Caravaca de la Cruz o les Festes de Sant Joan de Ciutadella a Menorca, se serveixen dels més magnífics cavalls, abillats amb les seves millors vestimentes, per a engrandir al màxim aquestes festes.

La zona geogràfica a la qual pertanyen marca les connotacions festives de cada una d´elles, celebrant-se any rere any, tenint en comú la tradició i la cultura. Aquestes Festes tan singulars queden unides per una figura central: “El Cavall”.

02 2

“Feria del Caballo de Jerez de la Frontera.”

Jerez és un municipi de la província de Cadis al sud de la península Ibèrica, que al llarg de la seva història ha estat influenciat per diferents i importants cultures, anant forjant la personalitat que avui l´envolta. S´ha donat a conèixer al món amb un centre històric catalogat com a “Conjunt Històric Artístic”, unes excel.lents bodegues on s´elabora el conegut vi de Xerès, el millor flamenc i la Real Escola Andalusa d´Art Eqüestre, entre altres.

El cavall sempre ha jugat un paper clau en la seva història. Havent estat creuat en l´època musulmana amb la raça àrab, i posteriorment amb la raça alamana pels cartoixans de Xerès, ha esdevingut el famós i conegut “Caballo cartujano o Caballo jerezano”.

Tots els actes i celebracions d’aquesta festa, que se celebra cada any en el mes de maig, giren entorn del món del cavall. Uns admirables animals de pura raça que ha fet d´aquesta Fira una festa famosa declarada d´Interès Turístic Internacional.

Es va iniciar a l´any 1264 com un simple mercat de ramaderia, evolucionant en el temps fins a convertir-se en el que és i representa l´actual Fira.

03 2
05 2
04 2

Al Parc González Hontoria hi ha instal.lades casetes firals i temàtiques de les diferents penyes que hi participen, en un policromàtic espectacle que es barreja amb una gran quantitat de carruatges i genets passejant per tot el recinte, creant un paisatge visual i emocional digne de contemplar i viure.

La festa està amenitzada per “sevillanes”, els bons “finos” i el millor “flamenco”; així com els concursos de salts, doma, enganxaments. Una Fira que ho té tot.

 “Lo de menos, quizás, es la venta.

Lo de más, es la gracia, el aqué,

y el hacer que no vuelvo y volvé,

y el darle al negocio su sal y pimienta

… como debe sé.

Negocio y poesía: ¡Feria de Jerez!

¡Rumbo y elegancia de esta raza vieja

que gasta diez duros en vino y almejas

vendiendo una cosa que no vale tres!”. José María Pemán

06 2

“Carreras de Caballos en la Playa de Sanlúcar de Barrameda”.

Aquest fascinant espectacle esportiu/tradició és una de les competicions hípiques més antigues d´Europa, on la seva platja es converteix durant uns dies en un autèntic hipòdrom, participant els millors cavalls i genets.

L´origen es remunta al 1845, on diverses fonts referents a la tradició popular de la zona, donen a conèixer que van ser en un inici competicions informals realitzades entre els venedors de peix per ser els primers a arribar als mercats.

És considerada d´Interès Turístic Internacional des de 1997.

La celebració té lloc durant el mes d´agost, sempre coincidint amb el període de baixamar perquè es pugui competir en la seva espectacular platja.

Les carreres estant estructurades en dos cicles de tres dies cada una d´elles, sent de lliure accés, i podent participar els assistents que ho desitgin, en les diferents apostes de la carrera.

07 2

Cada any a la caiguda de la tarda, en magnífiques postes de sol, i aprofitant la baixamar, es poden veure milers de persones vingudes d´arreu del món per gaudir de tant atractiu i apassionant  espectacle a la vora de la desembocadura del Guadalquivir i amb el “Parc de Doñana” al fons.

Sanlúcar de Barrameda celebra, coincidint amb les carreres, les festes patronals amb desfilades de carrosses i catifes de flors als carrers més cèntrics, sent una oportunitat per a conèixer una ciutat senyorial enclavada en la desembocadura del Guadalquivir i que a la vegada ens ofereix una excel·lent gastronomia que és tota ella acompanyada per la famosa “Manzanilla”, vi per excel·lència d´aquesta ciutat.

Una ciutat amb un passat històric molt important per ser l´indret d´on va partir Cristóbal Colón en el seu tercer viatge a les Amèriques, i punt de partida també de Magallanes en la seva primera volta al món.

La mitologia conta que per a descansar, el Déu Apol·lo desenganxava els cavalls de foc de la seva carrossa en arribar a les costes de Sanlúcar.

08 2

“Los Caballos del Vino de Caravaca de la Cruz”.

Esdeveniment únic al món celebrat a Caravaca de la Cruz (Murcia), dins les Festes en Honor a la Santíssima i Vera Cruz, declarades d’Interès Turístic Internacional des del 2004.

Aquestes Festes, també declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, commemoren una tradició de l’Edat Mitjana en la que la localitat era fronterera amb el “Reino Nazarí de Granada”.

És una Festa molt singular organitzada pel “Bando de los Caballos del Vino” i que es duu a terme els dies 1 i 2 de maig, participant els millors cavalls “Caravaqueños” vestits amb les seves millors gales.

Està estructurada en 3 concursos diferents: el concurs de cavalls a pèl, el concurs de “enjaezamiento” i la carrera.  Aquesta última és sens dubte la més coneguda de les tres i també la que té el reclam turístic més gran.

L’1 de maig se celebra el concurs a pèl. Cada penya amb els seus cavalls recorre la ciutat perquè uns experts premiïn la millor morfologia del cavall.

09 2

La matinada del 2 de maig els cavalls comencen la rentada i “enjaezamiento”. Es tracta d´un ritual molt íntim on es vesteix el cavall amb les millors i més vistoses robes bordades a mà amb fil de seda i or. Cerimònia en la qual molt poques persones poden assistir-hi, fent d´aquest moment una litúrgia molt especial.

10 2

La carrera se celebra al migdia del 2 de maig. “Los Caballos del Vino” s’enfronten en ella davant l’atenció de més de 100.000 persones vingudes d´arreu del món, atretes per aquest espectacular atractiu turístic. La desfilada conjunta de totes les penyes que hi participen, acaba cap al migdia en el castell de Caravaca de la Cruz, lloc on se celebrarà l´apoteòsica i mítica carrera.

Prova cronometrada on el Cavall està acompanyat per 4 mossos vestits de blanc corrent al seu costat i agafats a ell, per pujar amb una velocitat de vertigen els 80 metres d`un pronunciat pendent per arribar al castell, realitzant-la, aproximadament, en uns increïbles i apassionants 7 segons.

L´origen d´aquestes Festes el podem trobar documentat en l´Edat Mitjana, any 1384. Un document que relata com els habitants d´aquesta regió van demanar aigua beneïda per posar fi a la plaga de llagosta que assolava els camps i així poder obtenir bones collites.

En record a aquelles èpoques, el 3 de maig es duu a terme “el ritual ancestral del Bany de la Creu”, un dels rituals més commovedors i més multitudinaris, en el que milers de fidels s’amunteguen per a intentar aconseguir unes gotes d’aigua beneïda.

11 2

“Festes de Sant Joan a Ciutadella”. Menorca.

Aquesta Festa és la més important de Menorca i única al món.                                                                  

Ciutadella, una bonica població amb un atractiu centre històric que et convida al passeig tranquil i pausat, es converteix en unes dates determinades en el millor escenari per poder fruir, amb els cavalls de raça pura menorquina, dels impressionants “jaleos”.

Cavalls color “azabache”, de gran noblesa i bon caràcter, encabritats entre una gran multitud de gent en aquesta encantadora població menorquina.

Els “jaleos” són una tradició que es remunta al segle XIV, durant els quals els “caixers” i “cavallers” desfilen elegantment abillats amb el vestit denominat “de just” (home just), que combina el blanc amb el negre, a lloms dels cavalls engalanats, fins a la plaça principal del nucli urbà. Allà, els equins comencen un espectacle de balls, cabrioles i salts entre la multitud que, animada i festiva, “jalea” als genets a ritme de cançons populars.

12 2

Els actes principals són el 23 i el 24 de juny, però el diumenge abans ja se celebra “és dia d’és Be”, en el que una comitiva formada pels caixers i el flabioler a peu, acompanyen a un pagès descalç, vestit amb pells de xai i un carner sobre les seves espatlles (s’Homo donis Be) que representa a Sant Joan Baptista, en el seu recorregut pels carrers de Ciutadella anunciant la festa.

Antigament, pel seu caràcter religiós, es realitzava una “romeria” a cavall des de Ciutadella fins a una petita ermita rural, avui dia Sant Joan de Missa, per honrar al seu patró mentre s’anaven recollint les donacions de la gent. Actualment, els caixers i cavallers, representant a diferents estaments socials, continuen amb aquesta tradició.

Els diferents estaments de la societat de l’època, representats en aquesta Festa, són:

El “Caixer Senyor” representant a la noblesa, el “Caixer Capellà” al clergat, els “Caixers Pagesos” als pagesos, i finalment, els “Caixers Menestrals” als artesans.

Un viatge en honor al cavall.

13 2

“Agafat a la crinera galopen, sentint els embats de la terra.

I no hi ha límits.

Tot s’expandeix davant seu.

Galopa arrapat al cavall fins que es fan un.

Respiren junts.

I davant seu la immensitat els espera”.

                                                                 Adaptació de: “The Wish To Be a Red Indian” 

                                                                                                                     Franz Kafka.

Pere S.

Pere Sánchez
Últimas entradas de Pere Sánchez (ver todo)

Pere Sánchez

Pere Sánchez. Metge. Apassionat dels viatges, el trekking, la lectura i la música. Gaudint de la vida amb família i amics. "Quan surts per fer el viatge cap a Ítaca, has de pregar que el camí sigui llarg, ple d'aventures, ple de coneixences. Has d'arribar-hi, és el teu destí.."

Un comentario en «Viatge a la Festa del Cavall. “Jaleos” vi  tradició.»

  • el viernes, 24 de marzo de 2023 a las 3:40 pm
    Enlace permanente

    Quin animal més fantàstic el cavall!
    Fau ja un bon grapat d’anys vaig fer alguns cursos de montà i ho passava d’allò més bé. Avui dia ho tinc quasi oblidat, menys una cosa: la sensació quan el cavall passa del trot a galop i tu et sents, junt amb ell, enlairat, com flotant a l’aire. És sensacional.
    He viscut el “jaleo” a Ciutadella més d’un cop. Tota una experiència, malauradament cada any més massificada. He admirat la bellesa dels cavalls de molt a prop, els he seguit quan es fiquen a les cases… i tot bevent uns ginets, fins i tot he rebut una bona trepitjada de peülla!

    Respuesta

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *