TARTIFLETTE

Print Friendly, PDF & Email

La recepta d’avui (tartiflette) arriba d’una zona francesa prealpina, la Savoia. Està situada a la regió francesa Auvergne-Rhône-Alpes. És un territori històric integrat en el Sacre Imperi Romanogermànic des del s. XV, però amb una notable autonomia política des que l’emperador li va concedir l’erecció en ducat (1416). Per adquisicions i aliances matrimonials va aconseguir, al llarg de la seva història, amplis territoris al Nord de la península Itàlica i que arribaren a Niça, Sicília, Xipre i inclús a Armènia, però com a territori transfronterer, va patir invasions dels regnes veïns, sobretot de França. El 1860 es va integrar definitivament en l’estat francès després de la independència italiana. Per nosaltres és coneguda la seva participació en la guerra de Successió espanyola en contra del candidat francès Felip de Borbó, net de Lluís XIV, i a favor de les aspiracions del poble català d’erigir el pretendent Carles d’Àustria. Ja coneixem àmpliament com va acabar.

La cuina savoiarda es caracterítza per utilitzar ingredients propis del territori com la ceba, la patata, la llet i els seus derivats sobretot els formatges i les salsitxes. Sense ànim de simplificar, és una cuina de muntanya, calòrica i els greixos principals són d’origen làctic (formatge, crema de llet, mantega). No hem d’oblidar que geogràficament està situada a l’oest dels Alps. I, per tant, és una cuina de resistència al fred.

Hi ha moltes preparacions fetes de formatge i patata, però avui us parlaré de la coneguda Tartiflette, una especialitat no gaire antiga perquè es va donar a conèixer el 1985 promoguda pels fabricants del conegut formatge Reblochon. El podeu trobar fàcilment a la formatgeria de la vostra confiança.

INGREDIENTS

(per a 6 persones)

Un formatge Reblochon sencer

1 kg de patates

2 cebes grans

Cansalada fumada

Mig vas de vi blanc

Crema fresca

Sal i pebre.

IMG 9307

ELABORACIÓ

  • Es posen a bullir les patates amb pela durant 25 minuts.
  • Es talla la ceba en juliana
  • Es talla la cansalada en tires petites
  • Es posa a sofregir primer la cansalada i quan estigui rossa s’afegeix la ceba i es deixa sofregir fins que comenci a daurar-se. S’afegeix el vi blanc.
IMG 9308
  • Es pelen les patates i es tallen a rodelles
  • En una plàtera d’anar al forn es col·loca les patates, se salpebren, després s’afegeix la ceba amb la cansalada i es barreja. S’afegeix unes cullerades de creme fresh.
IMG 9309
  • Es talla el Reblochon per la meitat de forma que quedin dues rodones de dues cares, una d’elles amb la crosta, i es situen centrades sobre les patates amb la crosta cap amunt. Si voleu també es pot tallar en quatre perquè quedi més ben repartit. Això dependrà de la mida de la plata.
Tartiflette, un suculent plat d'hivern
  • Poseu la plata al gratinador uns 15 minuts fins que estigui ben gratinat.
IMG 9312

Aquest plat és bastant contundent per la quantitat de greix que porta i el recomano per aquells dies de fred com a alternativa a la coneguda fondue. Per tant, modereu la quantitat servida per persona. 

Acompanyeu-lo amb una amanida verda i d’un vi blanc de la regió fet amb una varietat típica, que jo desconeixia, anomenada jacquère i arrodonireu l’àpat.

Lluís
Últimas entradas de Lluís (ver todo)

Lluís

Metge del Treball i aspirant a gastrònom. Acostumo a complicar-me la vida cuinant, des que als 6 anys vaig fer la meva primera truita a la francesa. Només hi ha una cosa que m'agrada mes que la cuina: la Medicina.

2 comentarios en «TARTIFLETTE»

  • el domingo, 19 de marzo de 2023 a las 1:48 pm
    Enlace permanente

    Segur que la recepta fa la delícia dels amants del formatge. M han encantat les referències històriques i m’ha picat la curiositat de com el Ducat de Savoia es va estendre fins Armènia. Mirant els enllaços que aportes he vist que Carles I de Savoia (S. XV) va adquirir el títol dignatari de rei d’Armenia i Jerusalem, príncep d’Antioquia i comte de Trípoli de la seva tia Carlota de Xipre a canvi d’una renda. Dignatari perque Carlota s’havia exiliat a Roma quan el seu germanastre Jacob II de Xipre la va destronar, curiosament amb ajuda d’un català, Joan Tafures, a qui va atorgar el títol de comte de Trípoli.
    Gràcies per aquestes notes tan gustoses. Una abraçada.

    Respuesta
  • el miércoles, 22 de marzo de 2023 a las 5:28 pm
    Enlace permanente

    Com tu mateix assenyales sense dubte és un plat contundent i deliciós, pels que, com jo, són amants del formatge i de la humil i socorreguda patata.
    Una bona alternativa a la carestia del gas per l’època hivernal.

    Respuesta

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *