POCA VERGONYA

Print Friendly, PDF & Email

El meu pare era cordovès i com a paisà i admirador de Séneca, freqüentava, molt sovint, el territori de la sentència: “mira aquí quien más gana es quien menos pudor tiene”

El pare ho podía haver expressat de moltes altres formes, una d’elles sería utilitzant un plantejament alternatiu: “cuanto más desvergonzado es uno, más opciones de convertirse en ganador”

Aquesta entrada ve a compte del gran encariment que la factura elèctrica ha suposat per les butxaques dels consumidors.

No sorprenc a ningú quan dic i intento, malgrat les meves contradiccions personals, projectar i predicar a petita escala, el meu particular odi contra les grans plataformes tecnològiques. Buff! No puc amb elles, ja sabeu la mania els hi tinc! Doncs bé, per més mania que generi contra aquests moderns monopolis que amenacen les llibertats de tots, encara hi ha alguns clàssics sectors, anava a dir productius, que són destinataris de la meva visceralitat més irracional i atàvica. M’estic referint a sectors financers, asseguradors i elèctrics, clar. En especial a aquest darrer, m’explico:

Ja sabeu que el govern, amb una vicepresident dedicada a la Transició Ecològica, ha decidit suspendre l’aplicació de l’IVA durant aquests pròxims tres mesos, a fi d’amortir la factura dels usuaris. Que vull dir amb això?

Doncs vull dir que la incapacitat d’un govern, suposadament democràtic, és de tal magnitud, que es veu incapaç de trencar les regles del joc imposades per aquests grans lobbys (lobbys que van més enllà de les fronteres hispàniques). Els hi és impossible disminuir el cost de la generació i el transport elèctric i, com a mal menor i a fi que no ens queixem massa més, fan una renuncia temporal a la càrrega impositiva que la factura comporta. Es a dir, prefereixen disminuir la recaptació pública d’impostos abans de discutir els costos energètics a les grans empreses.

Quina poca vergonya que el preu de subhasta horària generalitzi el preu d’adquisició més alt entre les fonts d’energia possibles! És a dir, si el 50% d’aquella hora subhastada té un origen nuclear (barato), el 49% té un origen hidroelèctric (barato) i el restant 1 % te un origen fòssil, com ara el gas (caríssim), el preu de la totalitat d’aquella hora és paga a preu de gas, caríssim. Vergonyós!

Quina poca vergonya que en el país del sol, no es fomenti i es subvencionin les instal·lacions domèstiques fins a preus assequibles i fàcils d’amortitzar.

Quina poca vergonya que ara, en Montilla, com abans, en Gonzalez, en Roca Junyent, en Borrell, l’Aznar, la Tocino, en Solbes, l’Acebes, la Salgado..etc, hagin, o estiguin cobrant dietes milionàries per seure en els consells d’administració d’aquest putrefacte lobby elèctric.

Qui es pensen que sóm?

En fi, acabo, ho lamento, però avui no parlarem del tràfic d’armes i els seus reals representants, en tenim prou en el desvergonyiment de tota aquesta rècula de representants polítics que se’ns riuen a la cara, i en tenim prou  amb la pena i fàstic que suposa que els nostres avis i tantes altres cases de gent desafavorida, hagin de passar calor extrema a més de no poder posar una punyetera rentadora a l’hora que els doni la real gana.

Ja sabeu que no m’agrada aquest país.

Per cert, quasi m’oblido: Us desitjo molt bon estiu. Segui feliços, cuideu-vos i ens veiem aviat.

Manel Serrano
Últimas entradas de Manel Serrano (ver todo)

Manel Serrano

Metge i empresari. Quasi jubilat. És un amant de la conversa, l'art, la literatura i la història. Mitòman i hedonista clàssic, embogeix per París, el bon menjar i el bon beure.

3 comentarios en «POCA VERGONYA»

 • el domingo, 25 de julio de 2021 a las 9:46 am
  Enlace permanente

  Yo sé:
  Sé que soy Presidente o ministro de lo que sea.
  Sé que no durare con el cargo más de 4 o a lo más 8 años con sueldo nada desdeñable.
  Sé que tendré una vida larga.
  Sé que mis Masters no me van a dar de comer.
  Sé que mis casas y gastos necesitan muchos € para mantenerlos en ese nivel de vida que me gusta y al que me he acostumbrado.
  Sé que necesito un trabajo posterior al final de mi vida política.
  Sé que hay unas empresas con grandes beneficios y que son generosas con los gobiernos pues no les tocan mucho los cojones.
  Sé que son las eléctricas.
  Fin de todo lo que sé.

  Respuesta
 • el lunes, 26 de julio de 2021 a las 11:09 am
  Enlace permanente

  Molta JETA tot plegat…! Gràcies per la info sobre d’on surt aquesta “disbauxa” Que l’ú per cent del gas pugui disparar tot el preu em sembla increible…i molt vergonyós els honoraris dels consellers de les empreses. Algún dia es podrà acabar amb això???
  Una abraçada i molts petons per a consolar-nos mutuament…
  Cris

  Respuesta
 • el miércoles, 28 de julio de 2021 a las 11:32 am
  Enlace permanente

  Hola a tots prefiero enviaros un feliz verano y en algún lugar fresquito para poder reducir la factura. Al menos como no vamos a enchufar el aire acondicionado, lo que nos ahorremos lo disfrutamos de vacaciones.
  Un gobierno ni social y como bien decía tu padre: cuanto más desvergonzado es uno, más opciones de convertirse en ganador
  Petons
  Lourdes

  Respuesta

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *