MOCIÓ DE CENSURA I COSES IMPORTANTS

Print Friendly, PDF & Email

Ben segur que tothom que segueix aquesta estimada web haurà observat la nostra contenció a l’exposar temes que tenen a veure amb el pensament religiós o polític. Aquesta mesura o límit que ja fa temps ens vàrem auto-imposar, tenia a veure, com és obvi, amb les diferents visions i sentiments que al voltant d’aquestes qüestions existeixen en la nostra comunitat. Avui, no hauria de ser un dia diferent, però m’haureu de perdonar si us dic que em sento tan avergonyit, que no tinc més remei que referir-me a l’esperpent que ha significat la moció de censura que, contra el govern, ha impulsat el grup parlamentari de Vox en el parlament espanyol.

Dic que em sento avergonyit per l’espectacle d’aquest grup ultra i també, per la condició del candidat, quasi nonagenari,  en Ramón Tamames. La pregunta és: com es pot tenir tan poc pudor i tanta vanitat com per impulsar un procés polític com el que representa una censura al poder. La resposta simple seria: han d’haver-hi uns interessos, tant espuris com ocults, per sotmetre’s a l’observació pública en un espectacle que, a més de lamentable, grotesc i patètic, és pel damunt de tot, una nova escenificació de les amenaces que envolten la democràcia. Com diria el gran Forges, país!

I mentre aquestes misèries passaven i ocupaven capçaleres de televisió, portades de diari i tertúlies radiofòniques, altres coses, les realment transcendents i importants passaven quasi desapercebudes. M’estic referint ni més ni menys a La Llei de la Eutanàsia i la seva constitucionalitat recentment aprovada.

Si, si, una cosa tan transcendent i amb tant de sentit com la Llei de la Eutanasia s’ha admès com plenament constitucional per una ampla majoria d’aquell tribunal. (Us recomano rellegir l’article de la nostra benvolguda Natàlia d’ara fa uns mesos)

M’ha cridat molt l’atenció algunes de les observacions i conclusions que s’estableixen:

se trata de un derecho que “toda persona” tiene a “solicitar y recibir la ayuda necesaria para morir”, siempre que se cumplan una serie de requisitos como sufrir una “enfermedad grave e incurable” o “un padecimiento grave, crónico e imposibilitante”.

Parla també la sentència que no existeix un dret únic com és el dret a la vida, sinó que aquest es veu matisat pel dret subjectiu a la mort:

Derecho de autodeterminación de la persona para que pueda decidir el modo y momento de su muerte

I el que m’ha semblat encara més rellevant, per concret i assenyat, és el respecte a l’autonomia de la pròpia existència:

“debe ocuparse de las situaciones de sufrimiento extremo objetivo que la persona considere intolerable por que afecten a su derecho de integridad personal en conexión con la dignidad humana”

“esto demanda a los poderes públicos el deber de habilitar las vías necesarias para permitir la ayuda de terceros en contextos eutanásicos porque de otra forma podría abocar a la persona a una muerte degradante”

Tot plegat, coses realment importants i una absoluta victòria en matèria de drets. Marcarà un abans i un després per la nostra societat. Una societat on nosaltres ja tenim poc a dir i on ideologies com les de Tamames o les de Vox (per cert, impulsors del recurs d’inconstitucionalitat) quedaran sobrepassades per un nou modus d’entendre la vida i la mort.

Manel Serrano
Últimas entradas de Manel Serrano (ver todo)

Manel Serrano

Metge i empresari. Quasi jubilat. És un amant de la conversa, l'art, la literatura i la història. Mitòman i hedonista clàssic, embogeix per París, el bon menjar i el bon beure.

2 comentarios en «MOCIÓ DE CENSURA I COSES IMPORTANTS»

 • el lunes, 27 de marzo de 2023 a las 1:16 pm
  Enlace permanente

  Manel, estic totalment d’acord amb les teves reflexions que expresses de manera clara i contundent. És molt trist el persistent enlluernament als mitjans de comunicació, afavorit pels polítics, amb qüestions de poca transcendència, deixant de banda altres fonamentals.
  Crec que aquesta moció de censura està feta seguint la màxima que “l’important és que parlin de tu, encara que sigui malament”, recurs que per desgràcia s’utilitza sovint amb els diners dels contribuents i que empenta cap a la pèrdua de respecte envers les institucions.
  Una abraçada.

  Respuesta
 • el lunes, 27 de marzo de 2023 a las 5:10 pm
  Enlace permanente

  Molt encertada la teva valoració. Anem molt endarrerits en moltes coses però molts països avançats estan desviant la mirada cap a nosaltres perquè som capaços d’endegar lleis que ajuden al progrés dels ciutadans, tots, de dretes i progressistes. La llei d’Igualtat , per exemple i les seves conseqüències que han portat a un canvi en la doctrina legal i la visió que els mitjans de comunicació tenen al respecte també ha ajudat a canviar. I un altra és la legislació de l’eutanàsia que esmentes, que és més novedosa i per desenvolupar-la s’haurà de lluitar per trencar murs invisibles. M’estic referint a que la creació de comitès als centres hospitalaris i la gestió dels professionals no serà fàcil i l’acceptació de les famílies i la resistència de l’estament religiós farà que aquest camí sigui més llarg del desitjable, però tanmateix estic totalment d’acord amb tú , Manel, que suposa un gran pas. Pel que fa a Vox i encara que sigui esperpèntic no hem de banalitzar perquè hi ha una corrent oculta ben finançada que indica que estan fent una carrera de fons molt inquietant.

  Respuesta

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *