DRET A l’OBLIT

Print Friendly, PDF & Email

DRET A L’OBLIT

Malgrat patir-la, la meva llunyania respecte a la política en clau espanyola és tan important que tant se’m  fa el que puguin dir el PSOE o els mateixos de VOX. Dit això, confesso que fa uns dies, i de forma contradictòria,  no vaig poder passar per alt el titular d’una proposta que si no recordo malament va expressar el mateix Pedro Sánchez. Realment estava ben pensada i molt ben portada a aquest aparador en què es converteixen els quinze dies previs a les conteses electorals, es tractava del Dret a l’Oblit.

Quan ens referim al dret a l’oblit tothom gira cap, a la qüestió del tractament de les seves dades personals i la possibilitat de sol·licitar l’esborrament i prohibició d’ús de les seves dades en l’univers cibernètic. Bé, potser per ser més exactes, suposo que hi ha alguns racons d’aquest univers en què l’esborrament tindria algunes limitacions, per exemple, el que queda vinculat a l’Administració Pública.

Copio literal de la Wikipedia per si algú requereix alguna precisió: “El dret a l’oblit o dret de supressió, és aquell pel qual els ciutadans poden sol·licitar que les seves dades personals siguin suprimits quan aquests ja no siguin necessaris per a la finalitat amb la qual van ser recollits, quan s’hagi retirat el consentiment o quan aquests s’hagin recollit de manera il·lícita. A més, podrà sol·licitar el bloqueig dels vincles que condueixen a la informació en els cercadors.”

Sent interessant aquest vessant general, la decisió dels socialistes, no feia exacta referència a l’oblit i protecció de dades personals en els buscadors d’internet, feia raó d’una particularitat que té un rerefons més concret i, des de la meva opinió, més interessant per aquesta comunitat a la qual ens dirigim: es tracta del dret a l’oblit de dades sanitàries oncològiques.

Es tracta de prohibir, segons llei, les conseqüències econòmiques i asseguradores que,  els antecedents de malaltia oncològica, un cop superat el tractament amb èxit, encara prevalen per entitats financeres i companyies asseguradores. Dit d’altra manera, aquelles persones que a  l’efecte de contractar una assegurança, crèdit o hipoteca, veuen impedida la seva contractació o, en el millor dels casos augmentat el seu cost, a causa dels seus antecedents mèdics, quedaran protegits d’aquesta limitació o penalització, a partir d’aquest mateix mes de juny d’enguany. Es tractaria d’un “oblit específic” pel malalt oncològic curat. Bona noticia, encara molt restringida, però bona, al cap i a la fi.

Ben segur que recordeu l’atac cibernètic que l’Hospital Clínic de Barcelona va patir ara fa un parell o tres de mesos, doncs bé, de l’anàlisi que es feia de les conseqüències d’aquell delicte, quatre eren els destinataris del xantatge o negociació dels hackers:  L’hospital; els mateixos pacients; companyies farmacèutiques interessades en assaigs clínics realitzats al HCP  i, finalment, i no menys rellevant: les companyies asseguradores disposades a pagar per una base de dades sobre la que dissenyar les seves particulars estratègies d’exclusió o augment de preus.

No sé com hauran quedat els 4,5 milions de dòlars demanats sobre els 4,4 TB d’informació sostrets, no tinc idea si s’ha pagat alguna quantitat o si, al contrari,  els pirates de Random House han començat a disseminar informació absolutament confidencial, però convindrem que almenys, i sobre aquelles persones que ja han passat la seva curant el procés cancerigen de torn, no es puguin derivar conseqüències que puguin fer més feixuga la seva vida.

Manel Serrano
Últimas entradas de Manel Serrano (ver todo)

Manel Serrano

Metge i empresari. Quasi jubilat. És un amant de la conversa, l'art, la literatura i la història. Mitòman i hedonista clàssic, embogeix per París, el bon menjar i el bon beure.

4 comentarios en «DRET A l’OBLIT»

 • el lunes, 22 de mayo de 2023 a las 5:40 pm
  Enlace permanente

  Fui conocedor de esa noticia el mismo día en que nuestro Presidente lo anunciaba en campaña electoral.
  La noticia me sorprendió por el momento en que lo anunció, a pocos días de decidir un nuevo o no rumbo de gobierno y por lo que apenas conocía de este drama de muchas personas que habiendo recuperado la salud siguen sufriendo el acoso/bulling/rechazo o como quieras llamarlo de la sociedad y no digamos de los bancos, compañías de seguros y etc….
  Por esa banda me pareció una muy buena idea pero muy oportunista y ya conocemos a nuestro Presidente y su porcentaje de cumplimiento.
  Tema político a parte es muy triste lo que está pasando con estas personas, que podemos ser nosotros mismos.
  Una propuesta necesaria pero que obliga a la reflexión como sociedad.
  Un abrazo.

  Respuesta
 • el jueves, 25 de mayo de 2023 a las 1:29 pm
  Enlace permanente

  Nous drets pels quals lluitar a l’època de la informatització!
  Com si no en tinguéssim ja uns quants dels clàssics per recuperar!

  Fa uns mesos, una amiga meva, tractada amb bons resultats d’un càncer de mama, em va fer saber la seva sorpresa – i indignació- perquè a partir d’ara, malgrat ser considerada apte per renovar el carnet de conduir, ha vist reduït el terme de validesa d’aquest a tan sols 1 any!
  Segons va establir la DGT el 2018, els malalts que han superat un càncer fa menys de 3 mesos i són aptes (no tenen cap complicació greu), precisen renovar la llicència a l’any; si ho han superat fa entre 3 i 10 anys, han de renovar-la cada 3 anys i els que ho van fer fa 10 anys tornen a renovar al cap de 10 anys com tothom. En tots els casos s’ha de presentar el perceptiu certificat mèdic d’aptitud.
  Davant aquestes normes, és freqüent que la persona no comuniqui el fet al metge que l’examina per obtenir el carnet. Però fent-ho, potser no sap que incorre en un delicte amb possibles repercussions legals i de cara a les assegurances d’accident.
  Amb dades informatitzades està clar que l’ocultació es fa inviable.

  Sens dubte haurem de lluitar per assolir aquest “oblit específic” pel malalt oncològic curat, enfrontats als interessos econòmics de la banca i les assegurances.
  Veurem en què acaba la proposta del PSOE.

  Respuesta
 • el viernes, 26 de mayo de 2023 a las 1:36 am
  Enlace permanente

  Amic Manel, notícia interessant i necessària en la nostra societat, que vaig coneixe a través de la premsa escrita el mateix dia que la van anunciar.
  Haurem d’esperar con es redacta i com s’aplica per les parts més interessades: asseguradores, entitats bancàries, etc.
  Molt bé en recordar-la en aquesta web.
  Abraçades.

  Respuesta
 • el domingo, 4 de junio de 2023 a las 12:49 pm
  Enlace permanente

  D’ençà que vaig llegir l’article el dia de la publicació, malauradament, han canviat les coses. En donar per acabada l’actual legislatura i tancar-se el parlament, la tramitació de la llei del Dret a l’Oblit ha quedat interrompuda. Haurem d’esperar que el pròxim govern continuï aquesta proposta per fer justícia a les persones que han superat una malaltia, però encara no tots els estigmes socials.
  Deia el Pere R de manera visionària: “Veurem en què acaba la proposta del PSOE”. Esperem que acabi la seva tramitació i que les entitats asseguradores no pugin les primes.
  Una abraçada.

  Respuesta

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *