CANVI CLIMÀTIC

Print Friendly, PDF & Email

L’altre dia, arran de l’article de l’Anna Veciana i la seva referència a l’activista ecològic Featherstone, vaig decidir ocupar aquest espai editorial per fer una nova i simbòlica aportació respecte a la lluita contra el canvi climàtic.

Començo per dir que l’article d’en Pepe i l’Anna, va coincidir en un breu espai temporal on, d’una banda havia llegit, amb cert deteniment, el programa electoral, respecte a ecologia, de l’opció política que vaig escollir en les passades eleccions catalanes. D’altra, no deixava de donar-me voltes al cap un article-entrevista a Bill Gates, referit al canvi climàtic, i  que també, tot just, acabava de llegir.

Només puc parlar des de la meva intuïció i escàs coneixement, però pel que he pogut llegir i “ensumar”, no crec que la humanitat tingui, en el moment actual, un problema més profund i transcendent que l’emergència climàtica. El problema del desequilibri social; l’habitatge; el problema migratori; els fonamentalismes religiosos i polítics, els perills nuclears a l’Orient Mitjà…, res es pot comparar a la importància i l’impacte que, sobre la nostra civilització, pot tenir el canvi climàtic.

La preocupació s’incrementa quan, al comparar discursos, observes les distàncies existents entre la política i la preocupació d’homes com en Featherstone o, en aquest cas, les d’un home que, en la seva condició d’empresari i mecenes, sap situar-se arran de terra i expressa consideracions concretes i pràctiques. 

Quan Gates parla del ciment i de l’acer i de la necessitat urgent del canvi tecnològic a l’hora de produir aquests materials, parla de coses concretes. Quan parla de l’aposta sobre un nou reactor nuclear molt més petit, segur i eficient, no està parlant del sexe dels àngels, està parlant sobre un àmbit de coneixement concret, i que podria donar resposta parcial immediata al problema plantejat.

Podríem continuar parlant d’aspectes molt rellevants com transport aeri, explotacions agrícoles i pesqueres, però tant és, ja som prou conscients dels temps greus que ens tocarà viure, i fins i tot més que nosaltres, els que hauran de viure els nostres fills i néts. Fem-ho per ells.

Per acabar, porto la vostre atenció cap a la secció de Tecnologia. Allà, proposem una juguesca. Juguesca que no té altre orientació que  un cert enfortiment de la idea de sostenibilitat i, alhora, un “divertimento” per la nostra comunitat.

Accedeix des d’aquí al Concurs:
Calcula la teva petjada de carboni
AH!! HI HA PREMI GRAN!!

Manel Serrano
Últimas entradas de Manel Serrano (ver todo)

Manel Serrano

Metge i empresari. Quasi jubilat. És un amant de la conversa, l'art, la literatura i la història. Mitòman i hedonista clàssic, embogeix per París, el bon menjar i el bon beure.

3 comentarios en «CANVI CLIMÀTIC»

  • el sábado, 20 de febrero de 2021 a las 8:37 pm
    Enlace permanente

    Una editorial muy oportuna y fantástica. Yo también pondría el cambio climático como la principal ocupación y necesidad de esfuerzo conjunto de la humanidad en estos momentos. Ya no sé si es reversible el daño realizado, pero sólo nos queda no cagarla más.
    Realizaré el Test de huella de carbono para intentar no culpabilizarme más. Un abrazo amigo

    Respuesta
  • el domingo, 21 de febrero de 2021 a las 11:28 am
    Enlace permanente

    Queridos Manel y Max, una muestra más de vuestro ingenio a la hora de plantear propuestas interesantes. En este caso no solo hacéis hincapié en este gran reto que tenemos, en general, con respecto al cuidado del medio ambiente, sino que nos veremos implicados personalmente respondiendo el test para ser más conscientes de nuestro despilfarro y descuido. Miedo me da contestar. Realmente los dos tenéis bien merecido el cargo de directores de la web. Gracias por estas ideas brillantes y vuestro continuo esfuerzo y compromiso con el grupo. Un abrazo.

    Respuesta
  • el domingo, 21 de febrero de 2021 a las 12:14 pm
    Enlace permanente

    Muy interesantes y oportunas reflexiones, Manel. El cambio climático es un proceso natural que desgraciadamente la intervención del hombre está acelerando de manera insoportable para el Planeta. Se está destruyendo la vida tal y como la conocemos actualmente. Es evidente que en parte es reversible. Habría que cambiar el modelo de manera radical y ahí tienen que intervenir fundamentalmente los Estados, con políticas adecuadas y, dado el momento en que ya estamos, medidas rápidas y agresivas.
    También nosotros, los 7.500 millones de habitantes, podríamos plantearnos nuestros hábitos de vida y de consumo….., el “granito de arena” que cada uno podemos aportar es importante. En este sentido aplaudo la idea que has tenido de hacer este “concurso” de Huella de Carbono…..a ver si a partir de los resultados, entre todos aportamos de cara al futuro muchos “granitos de arena”
    Un abrazo

    Respuesta

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *