AMSTERDAM. “Bikes, art i cultura”

Print Friendly, PDF & Email

Amsterdam és la capital dels Països Baixos, coneguda pel seu patrimoni artístic, el seu elaborat sistema de canals i les seves cases estretes amb façanes de dues aigües, herència de l’Edat d’Or de la ciutat durant el segle XVII.

A Amsterdam se la coneix com “la Venècia del nord” per la quantitat de canals i ponts que travessen la ciutat. En aquests canals viuen moltes famílies en les anomenades cases flotants.

És una de les capitals més entretingudes d’Europa. Una ciutat per a tots els públics en què tant aviat pots estar solcant els canals, com recorrent els seus carrers amb bicicleta o absorbint tot el coneixement i la cultura en un dels seus múltiples museus.

La ciutat és també una capital de l’art que, malgrat la seva diminuta extensió, li ha regalat al món alguns dels artistes més importants de la història, com ara Van Gogh, Rembrandt…

El ciclisme és clau en la identitat de la ciutat, formant part de la seva cultura.

Una ciutat com sorgida d’un somni, d’un conte infantil.

02
03

Visitar Amsterdam en 5 dies, 4 nits.

1. Centre històric, Plaça Dam, Palau Reial, Estació Central…

2. El Rijksmuseum.

3. El Museu Van Gogh

4. La Casa d´Ana Frank

5. El Begijnhof.

6. El Mercat de les flors o Bloemenmarkt.

7. El ´´Barrio Jordaan´´.

8. Vondelpark

9. El ´´Barrio Rojo´´.

10. Coffee Shops.

04

Amsterdam és molt fàcil i àgil de visitar. Es tracta d´una ciutat que la pots passejar amb tranquil·litat, a peu o amb bicicleta. Cada carrer, cada racó és una magnífica foto, una postal. Un destí molt recomanable.

Una bona planificació prèvia, una bona guia turística, una ´´app´´ cultural de la ciutat, unes còmodes sabatilles i un esperit obert al coneixement, pot suposar una estada fascinant. És impossible escapar de la magnífica teranyina d´aigua, ponts i peculiars edificis d´aquesta ciutat.

Nosaltres ens inclinem per visitar-la a peu i si el temps acompanya també en bicicleta.

Normalment el matí el destinarem a visitar el museu corresponent, tot arribant-t´hi passejant i gaudint dels seus canals, de la personalitat de les seves cases, dels seus colors…

Al migdia un bon àpat, per posteriorment la tarda dedicar-la, segons el dia, al centre històric o al magnífic parc públic Vondelpark, o també al Bloemenmarkt, un mercat de flors flotant al canal Singel, lloc perfecte per comprar alguns records, tulipes y bulbs de tots tipus.

Caient el dia, és interessant deixar-se veure pels coffee shops i el Barrio Rojo.

La nit sempre és un temps que deixem obert a la improvisació en funció de com ha anat el dia.

05
06

Centre històric.

El centre històric de la ciutat va ser construït en gran part en el segle XVII  i és avui dia un dels més grans d’Europa. En aquella època es van construir una sèrie de canals semicirculars al voltant del barri antic, ja existent, de la ciutat. Després es van edificar els nous carrers amb cases i magatzems en un estil típic neerlandès que és una de les imatges més famoses d’Amsterdam i del país.

Tot passejant per aquest magnífic indret, podem gaudir de la Plaça Dam, la més famosa d´Amsterdam, del Palau Reial, de la Església Nova on va ser coronat Guillermo Alejandro com a monarca del Regne dels Països Baixos, de la magnífica Estació Central…

Museus

Amsterdam té una alta concentració de museus dins la ciutat. Entre ells, els més importants i coneguts són: Rijksmuseum, Museu Van Gogh, Casa d’Ana Frank, Museu Heineken, Madame Tussauds, Museu de la Història d’Amsterdam…, sent una de les ciutats del món amb major quantitat de museus per metre quadrat i llar d’algunes de les peces d’art més destacades de la història.

 Museu van Gogh.

Vincent van Gogh morí a l’edat de 37 anys, deixant un extens llegat de la seva obra, aproximadament 900 pintures i uns 1.100 dibuixos. D’aquests havia aconseguit vendre pocs i regalat alguns a les seves amistats. Els seus béns van ser heretats pel seu germà menor, el comerciant d’art Theo Van Gogh.

Al llarg del recorregut per les tres plantes inferiors veiem una evolució de l’estil de Van Gogh per les seves diferents etapes, secundada per obres d’artistes coetanis com Gauguin, mentre que la planta superior acull exposicions temporals.

07

Aquest museu és visitat per milions de turistes cada any, ja que exposa gran part de les obres del geni de l’impressionisme Vincent Van Gogh. El museu està organitzat en cinc seccions segons les èpoques del pintor: Holanda, París, Arles, Saint Rémy i Auvers-sud-Oise.

Encara que aquest famós museu d’Amsterdam és molt ampli i alberga obres tan famoses com els Gira-sols, moltes altres obres estan distribuïdes en diferents museus del món.

08 1
Van Gogh Autoretrat
09
Pagesos menjant patates
10
L’habitació de Vincent en Arles

Pagesos menjant patates.

Els pagesos representats en un moment de serenitat familiar després d’un dur dia de treball, s’alimenten del fruit d’aquest treball, cosa que Van Gogh considerava el més noble del món.

Segons Van Gogh, els pagesos havien de pintar-se amb els mateixos tons de la terra que conreaven. És així que els terres i els tons foscos dominen aquest quadre.

L´habitació de Vincent en Arles.

És una de les obres més reconegudes de l’artista. Els colors vibrants, la inusual perspectiva, el caràcter familiar i casolà conformen un treball que vol expressar la tranquil·litat i ressaltar la senzillesa del seu dormitori mitjançant el simbolisme dels colors.

11 1
12 1
Casa Anne Frank

Casa Anne Frank.

Annelies Marie Frank, coneguda en espanyol com Ana Frank, va ser una nena alemanya amb ascendència jueva, mundialment coneguda gràcies al Diari d’Ana Frank, l’edició del seu diari íntim.

La casa-museu d’Ana Frank és un homenatge a aquesta adolescent jueva que va viure oculta dos anys en el soterrani d’aquest mateix edifici durant l’ocupació nazi a Holanda. Després de 2 anys amagats amb la seva família i 4 persones més, van ser delatats i enviats a un camp de concentració al que només va sobreviure el seu pare.

 La visió del Diari d’Ana Frank i la seva habitació ajuden al visitant a comprendre millor el dia a dia de les víctimes de la persecució nazi. La Casa també compta amb una biblioteca especialitzada. El llibre, conegut com “El diari d’Ana Frank” va permetre al món conèixer la història de tantes famílies jueves que van haver d’amagar-se per a evitar ser exterminats pel règim de Hitler.


13
El Rijksmuseum

Rijksmuseum

Per dret propi, el Rijksmuseum és el museu més important de la ciutat, encara que el seu veí Van Gogh Museum li disputi el lloc. El Rijksmuseum acull en les seves quatre plantes obres mestres de la pintura flamenca i holandesa des del segle XII al XVIII.

És la casa de l’arxiconeguda ´´Ronda nocturna´´  de Rembrandt, ´´La lletera´´ de Vermeer i altres. També hi ha obres de Franz Hals, Hendrick Avercamp i algun Van Gogh, a més de quadres d’artistes estrangers com Fra Angelico i Goya.

El Rijksmuseum no és només un museu de pintura. Escultures i relíquies conviuen amb armes, maquetes i mobles representatius de la història dels Països Baixos i les seves colònies, al costat de peces de ceràmica, joieria i arts decoratives, rematades per un avió de la Primera Guerra Mundial a la planta superior.

Endinsar-se en aquest museu és una activitat extraordinària, que cal fer almenys una vegada a la vida.

14
La ronda nocturna-Rembrandt van Rijn

15
La batalla de Waterloo, Jan Willem Pieneman

La ronda nocturna – Rembrandt van Rijn

És tan impressionant que té la seva pròpia sala al Rijksmuseum. Amb 3,63 metres d’alt per 4,37 metres d’ample, aquesta peça és tan famosa com les seves dimensions. És la reina del museu. Es troba en el fons de la galeria d’honor, la qual exigeix que es faci un passeig introductori per diverses altres obres gairebé tan famoses com ella, la qual cosa augmenta l’expectativa. Cada detall d’aquesta pintura lleva l’alè. Si un mira bé, es diu que fins i tot es podria trobar al mateix Rembrandt amagat entre els personatges.

La batalla de Waterloo, Jan Willem Pieneman

Aquesta pintura plasma l’ocasió en la qual els exèrcits britànic, holandès i prussians van derrotar als francesos al 1815. La importància d’aquesta victòria representa tant pel país, que potser per això aquesta és l’obra més gran del Rijksmuseum, 3 vegades més extensa que ´´La ronda nocturna´´.

16 1

La lletera. Johannes Vermeer

Barrio Rojo

Entre les zones més populars de la ciutat es troba el ´´Barrio Rojo´´ o Rosse buurt, pel color de les llums que il·luminen els locals on s’exhibeixen, en una espècie d’aparadors, les prostitutes que treballen en aquesta zona de la ciutat.

´´El Barrio Rojo´´, denominat col·loquialment «De Wallen» en referència als molls (wall) de dos canals que el creuen, està situat en ple centre d’Amsterdam

La prostitució als Països Baixos està completament legalitzada en zones designades per a ella, on les prostitutes tenen dret a seguretat social i atur.

17

Coffee shops

En el ´´ Barrio Rojo´´, igual que en altres parts de la ciutat, es troben els anomenats coffee shops que venen petites quantitats de marihuana, en general de molt alta qualitat ecològica. Això es tolera mentre siguin quantitats petites (fins a 5 grams diaris per persona) i a condició que el comprador sigui major d’edat (encara que alguns coffee shops no permeten l’entrada a menors de 21 anys).

 Aquesta política es denomina gedoogbeleid o «política de tolerància». Així mateix als venedors de marihuana dels coffee shops no se’ls permet tenir més de mig quilo de marihuana al local. Els coffee shops són un dels principals atractius d’Amsterdam sobretot entre els turistes joves i, gràcies a aquests, l’Estat obté bons ingressos a través dels impostos que graven aquests productes.

Els coffee shops són, a més d’un lloc per a consumir marihuana, un lloc de trobada.

Es diu que si hagués una capital mundial de la tolerància i el lliure pensament, aquesta seria Amsterdam.

Un destí que volem recordar amb la frase

´´ Per poder gaudir intensament de l’art, no estaria malament viure més d’una vida´´. Van Gogh.

18
Pere Sánchez
Últimas entradas de Pere Sánchez (ver todo)

Pere Sánchez

Pere Sánchez. Metge. Apassionat dels viatges, el trekking, la lectura i la música. Gaudint de la vida amb família i amics. "Quan surts per fer el viatge cap a Ítaca, has de pregar que el camí sigui llarg, ple d'aventures, ple de coneixences. Has d'arribar-hi, és el teu destí.."

10 comentarios en «AMSTERDAM. “Bikes, art i cultura”»

  • el sábado, 13 de marzo de 2021 a las 12:37 pm
    Enlace permanente

    Gràcies pel passeig per aquesta meravellosa ciutat. M’has fet venir ganes de totnar-hi i n’estic segur (toco fusta) que ho faré.
    Han estat un munt de vegades que jo els hi he dit als meus fills de marxar a Holanda i gaudir d’un país tolerant, multicultural, i serio. No m’han fet cas. Ho entenc i ho lamento per ells.
    Una abraçada

    Respuesta
  • el sábado, 13 de marzo de 2021 a las 7:35 pm
    Enlace permanente

    Gracies Pere. Ha estat un tranquil i bonic passeig per Amsterdam sense sortir de casa. Hi vaig estar amb Lourdes al 1990, coincidint amb la celebració del centenari de la mort de Van Gogh, i tinc un record entranyable de la ciutat.
    Saps per què van construir els canals?
    Una abraçada.

    Respuesta
  • el sábado, 13 de marzo de 2021 a las 8:24 pm
    Enlace permanente

    Una reseña que me ha hecho disfrutar mucho, Pedro. Yo también he visitado la ciudad y tus comentarios me han despertado muchos recuerdos, aunque reconozco que me perdí el Barrio Rojo y los coffee shops de marihuana ¿por qué sería?

    Respuesta
  • el domingo, 14 de marzo de 2021 a las 8:52 am
    Enlace permanente

    Gracies Pere, en aquest moments es la unica forma de viatjar que tenim i malgrat que no es igual tenc que dir que m´agrada molt. Poder fer aquest viatges d´imaginació i records, qualcun tambe meus con diu la Cinta i altres imaginaris.
    Petons
    Lourdes

    Respuesta
  • el domingo, 14 de marzo de 2021 a las 9:21 am
    Enlace permanente

    Pere, gràcies, ha estat un plaer tornar a Amsterdam. Admiro força als holandesos i la seva cultura oberta (el gustós Rijsttafel és una prova), històricament tan rica i tolerant; també el curiós costum de “finestres obertes” que et deixa veure l’interior de les cases mentre passeges amb bici o a peu pels seus canals… els acollidors coffee shops i, per descomptat, el gran Vermeer, i el seu tractament de la llum, que és un dels meus pintors favorits.
    Hi haurem de tornar.
    Una abraçada.

    Respuesta
  • el domingo, 14 de marzo de 2021 a las 4:35 pm
    Enlace permanente

    Quin viatge més maco Pere!!! És un dels que faré quan em recuperi…! Fa temps que hi penso com una destinació propera i m’has fet agafar ganes…!!! Amb vosaltres tinc “envastat” el full de ruta!
    Forta abraçada
    Cristina

    Respuesta
  • el domingo, 14 de marzo de 2021 a las 8:00 pm
    Enlace permanente

    Muy agradable y bien detallado relato, Pere, es verdad que dan ganas de ir y seguir tus indicaciones. Yo estuve una vez, pero solo un finde y creo que se merece más. Creo que me animaré y volveré.
    Un abrazo

    Respuesta
  • el domingo, 14 de marzo de 2021 a las 9:53 pm
    Enlace permanente

    Cinta, respecte a la teva pregunta, et contesto molt resumidament:
    30% del territori està per sota del nivell del mar.
    Segle XVII, planificació de la ciutat pel seu creixement pels nous rics mercaders, guanyant terreny al mar, a les marismes i evitar inundacions i també utilitzar-los com a mitja de transport de mercaderies, entre altres.
    En contrapartida, els rics compradors, tenien que comprar molt de terreny per envoltar la vivenda de una gran zona ajardinada.
    En la segona ampliació de la ciutat, això va ser encara més gran.
    Així doncs, això explica el perquè les cases dels rics gaudien d’aquests jardins….Avui dia algunes tenen altres funcions, com ara oficines de empreses de prestigi.
    Hi ha més història, però aquí trobo que pot no ser rellevant…
    Petons.

    Respuesta
  • el domingo, 14 de marzo de 2021 a las 10:02 pm
    Enlace permanente

    Amics, encantat que us hagi agradat recordar Amsterdam a alguns de vosaltres i pensar en anar-hi a altres.
    Estaria bé trobar-nos en aquella encantadora ciutat i, una vegada acabada la vista cultural-artística, portar a la Maite Talón a gaudir del “Barrio Rojo” i els seus “ coffee shops”.
    Qué te parece Maite?
    Abraçades.

    Respuesta
  • el lunes, 15 de marzo de 2021 a las 7:31 pm
    Enlace permanente

    Enhorabuena y gracias una vez más Pere por tus entrañables y muy personales relatos.
    Describes maravillosamente una ciudad muy querida.
    Si tienes suerte con el tiempo, única pega de la ciudad, yo aconsejo vivamente pasar un buen rato en el Vondelpark (ya ves, lo mío es fijación). Un rincón verde delicioso donde hay cantidad de gente practicando deporte y te explicas cómo es posible que de un país tan pequeño salgan tan buenos deportistas.
    Conservo bulbos comprados allí y, cuando florecen me recuerdan el mítico e increible mercado de bulbos.

    Respuesta

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *