Altres musiques

OM KALSOUM, “L’ASTRE D’ORIENT”

Om Kalsoum (Egipte 1898-1975) es la cantant mes coneguda i reverenciada al mon àrab, un autèntic fenomen social als anys 50 i 60, i els seus discs es troben entre els mes venuts al mon (uns 200 milions), la majoria als països àrabs. Grossa, amb un pentinat arquitectònic i un vestit brodat fins als peus, acompanyada per la seva orquestra, canta estrenyent un mocador amb la ma esquerra.

musica altres

D’origen humil, neix a una aldea i l’única educació que rep son els estudis alcorànics. La seva fama com a cantant arriba fins a El Caire i allí s’estableix a 1924, actuant a festes particulars i petits teatres, vestida d’home per els prejudicis de l’època. Al 1934 comença a cantar a la radio i es converteix en una artista multitudinària. Els seus concerts duren nits senceres i el que no té aparell de radio el lloga per sentir-ho. Tot i que canta pel poble es una artista innovadora, introduint l’orquestració europea al cant oriental, escollint a poetes famosos per escriure les lletres de les seves cançons i posant veu a un amor profund i apassionat, pot ser el que sent per el seu metge, Hasan al-Hafnawi, amb qui es casa al 1963. Al 1967 toca el cel amb una actuació al Olympia de Paris, abarrotat d’emigrants àrabs de tota Europa. Res no dura sempre i mort al 1975. Alguns es suïciden, però quatre milions de persones la vetllen fins la Ciutat dels Morts de El Caire, on es enterrada.

Durant molt d’anys la veu de Om Kalsoum acompanya als àrabs en la il·lusió per la seva unitat, el panarabisme, i el renaixement de la seva identitat i cultura després de l’etapa colonial. La seva desaparició, poc després de la mort de Nasser, marca definitivament el final d’una època.

Us aconsello que ara us prepareu un te amb menta, tanqueu els ulls, escolteu aquesta cançó, Alf leila wa leila (Les mil i una nits) i us deixeu transportar a qualsevol cafè àrab a una tarda d’estiu. Fora fa calor, esteu a la penombra, de les converses nomes enteneu els riures, l’aire es ple d’aroma de narguil…

Cinta
Últimas entradas de Cinta (ver todo)

Cinta

Neuròloga amb desig de gaudir i d'aprendre amb i dels amics.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.